ősz

ősz

2014. szeptember 1.

Szépségápolás természetesen :)

A szappanok készítése után/mellett :) ismét jöjjenek házi készítésű arc- és testápolási szerek. A "boszorkánykonyhában" dezodor gél, három színű ajakbalzsam, tejsavas-neroli vízes intim mosakodó oldat és a közelgő hidegre tekintettel körömvirágos shea vajas habkrém készült, melyek receptjeit e posztban megosztom.

Dezodor gél (~50 ml): 46 ml mentavíz, 0,4 g. guárgumi, 3,5 g. timsó kristály, 2,5 g. szódabikarbóna, 16 csepp farnezol (dezodor hatóanyag), 40 csepp édesnarancs illóolaj, 8 csepp ylang-ylang illóolaj, 13 csepp cosgard (tartósító).

Elkészítés: a mentavízet egy pohárba adagolva vízgőz felett meglangyosítjuk, majd hozzádjuk a guárgumit és 1 percig keverjük, míg gél állagúvá válik. A kapott gélhez hozzáadjuk a porrá tört timsó kristályt, majd egy percig keverjük, aztán a szódabikarbónát, amellyel együtt kb. 3 percig ismét keverjük a masszánkat. A szódabikarbóna hozzáadása után a massza habosodni fog és megnő a térfogata, a keverést addig folytatjuk, amíg a készítményünk homogén gél formájúvá nem válik. Ezután a többi alkotót is hozzáadjuk, mindegyik után alaposan elkeverjük a készítményt, és áttöltjük a dezodoros golyós üvegbe. Másnap már használható.

Háromszínű tápláló ajakbalzsam (~10 ml-egy adag): 4 g. vanília olaj (macerátum), 3,2 g. kókuszolaj, 2,2 gr. méhviasz, 1 csepp E-vitamin, 5 csepp édesnarancs illóolaj, tetszés szerint kozmetikai pigment a színezéshez.

Elkészítés:  A vanília olajat, a kókuszolajat, a méhviaszt és - a színes ajakápoló esetén - a kozmetikai pigmentet megolvasztjuk gőz felett, majd hozzáadjuk az E-vitamint és az illóolajat, jól összekeverjük a készítményt és a tégelyébe öntjük.
Télen kiváló ajakápoló, mindamellett, hogy színes változata ajakfényként is funkcionál.

Tejsavas-neroli vízes intim mosakodó oldat (~150 ml):

45 ml kókusztenzid (vagy habosító tenzid), 72 ml szénsavmentes ásványvíz, 30 ml neroli víz, 0,75 g. aloe vera por, 0,75 ml tejsav, 15 csepp teafa illóolaj, 30 csepp tömény grapefruitmag kivonat.

forrás: http://incenseboutique.com/

Elkészítés: Minden hozzávalót egy pohárba kimérve hozzáadunk, mindegyik után alaposan elkeverve az oldatot, majd habosító flakonba adagoljuk. 3 hónapig eltartható hűvös, fénytől és nedvességtől védett helyen.

A neroli vízet (narancsvirág vízet) a keserű narancs virágának gőzlepárlásával állítják elő. A keserű narancs Indiában és Kínában őshonos fa, melynek virágát, termését, leveles hajtását használják különböző teák, drogok, illóolajak, virágvízek előállítására. A keserű narancs virága nyugtató, a terméshéja és éretlen termése emésztést elősegítő, a virág illóolaja az alvást elősegítő, nyugtató, a leveles hajtásából készült "petitgrain olaj" pedig fertőtlenítő hatásáról ismert.

Körömvirágos sheavajas habkrém (~100 ml):

56 g. shea vaj, 17 g. kókuszolaj, 19 g. körömvirágolaj (olívaolajban macerálva), 45 csepp édesnarancs illóolaj, 15 csepp E-vitamin, egy marék friss (vagy szárított) körömvirág szirom.

Elkészítés: A shea vajat és a kókuszolajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd a körömvirág szirmait belekeverjük és 10 percig a vízgőz felett kavargatjuk. Ezután a shea vajas, kókuszolajos körömvirágos masszát kihűtjük és lehetőség szerint egy éjszakát hagyjuk állni, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak a virágból. Másnap a készítményt vízgőz felett ismét fellangyosítjuk annyira, hogy azt egy gézlapon vagy sűrű szűrön át tudjuk leszűrni. Az átszűrt anyagba adagoljuk a körömvirág olajat, az édesnarancs illóolajat és az E-vitamint, majd betesszük a hűtőbe addig, amíg a massza elkezd megdermedni. Ekkor tejhabosítóval addig keverjük, amíg a habkrém állagot el nem érjük.
Kiváló, könnyen kenhető krémet kapunk, mely a téli időszakban igazán hasznos a kiszáradt bőr kezelésére, de a sebgyógyulást is nagymértékben elősegíti.
A körömvirágos habkrém ötlete két recept összevonásával született, már nagyanyáink is alkalmazták a zsírban kisütött körömvirág krémjét bőrápolóként, a habkrémmé alakítás ötlete pedig a shea vajas avokádós habkrém elkészítési módjából jött, mivel az ilyen módon felhabosított krémek állagát nagyon szeretem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése