ősz

ősz

2014. szeptember 2.

Rozmaringos-kakukkfüves-citromfüves szappan zöldagyaggal

A szappankészítés során az első lépéseim egyikeként még a tél derekán eltettem a kertemben fellelhető friss rozmaringból, kakukkfűből és citromfűből egy nagy adagot  extra szűz olívaolajba. A macerátum több, mint egy hónapig készült és gyönyörű zöldes színe lett, az illata pedig valami fenségesen csodás, fűszeres volt. Sajnos ezt itt a blogon nem tudom bemutatni:)

A rozmaring az egyik legkedvesebb zöldfűszerem, a kertben mindig van friss bokor, ami - ha szerencsém van - a telet is kibírja a széltől és hidegtől védett hátsó kertrészben. A mediterrán vidék egyik jellegzetes növénye, ha Horvátországban járok, mindig megcsodálom a rozmaring bokrokból kialakított, este finom illatukban pompázó sövényeket. A származás helyére utal a rozmaring jelentése is: "a tenger harmata". Szimbólikus jelentéssel bír, az emlékezés, a hűség és a tisztaság jelképévé vált ez az örökzöld cserje, így sok helyen mind az esküvők, mind a temetések elmaradhatatlan kelléke. 
Ősidők óta használja a gasztronómia és a népi gyógyászat. Már az ókorban is úgy tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát, valamint az egyik legismertebb női szimbólumként tartották nyilván. Egy monda szerint Szűz Mária a köpönyegét egy rozmaring bokorra fektette, ekkor változtak a növény fehér virágai halvány kékké. A magyar néphit szerint a növény szorosan kötődik árpádházi Szent Erzsébethez, aki állítólag a rozmaringot illatszerként használta fel, és így terjedt el a "magyar királyné vize"-ként Európában.
A rozmaring levelében és kisebb mértékben virágában található illóolaj számtalan komponense közül a cineol adja a jellegzetes illatát, de megtalálható benne a kámfor és a linalool is. Mind az illóolajában, mind a levelekben található flavonoidoknak köszönhetően jelentős antioxidáns hatással rendelkezik a növény, de gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatása miatt is alkalmazza a gyógyászat. Gyulladáscsökkentő hatásának egyik legismertebb alkalmazása a reuma elleni krémek, melyek nagy része tartalmaz rozmaring illóolajat, kivonatot. A szépségipar is használja, szájvízek, parfümök, szappanok, krémek alapanyagaként, a rozmaringban található antioxidánsok segítenek megelőzni az idegsejtek pusztulását, és így hátráltatja az öregedési folyamatokat.
A kakukkfű szintén jellegzetes illatú gyógynövényünk, mely Dél-Európában és a Földközi tenger vidékén őshonos. Illóolajának számtalan összetevője közül a timol adja a növény illatát, amely a gyógyászatban használt antiszeptikus hatása miatt. A növényt már az ókori Egyiptomban is használták balzsamozáskor. A timol szó eredete ógörög, a "thymos" bátorságot jelent, a kakukkfű szimbólikus jelentése is ehhez kapcsolódik, az ókorban a görög asszonyok a háborúba induló férjeik ruhájára kakukkfüvet hímeztek. A kakukkfűből készült tea kiváló köptető, hurutoldó hatású, olaja idegerősítő, emésztést, keringést szabályozó hatású, külsőleg pedig sebgyógyulásra, furunkulusok kezelésére, reumás gyulladásokra, szájüregi gyulladásokra, hajhullásra ajánlják.  Egy apró figyelmeztetés: mind a rozmaring, mind a kakukkfű olaja várandósság alatt kerülendő! 

A citromfű híres nyugtató hatásáról, de használják gyomor és bélpanaszok, menstruációs fájdalmak, szívpanaszok, megfázás esetén is. A citromfű illóolajának fő komponensei a titrál, a citronellál és a geraniol. Antiszeptikus hatású, alvászavarok esetén is nagy segítséget nyújt, de krémekbe keverve - vírusölő hatása miatt - ajakherpesz esetén is alkalmazható. Felhasználható teaként, tinktúrában, fürdőben alkalmazva vagy az illóolaját felhasználva. A növény Kis-Ázsiában, Közép- és Kelet-Európában, Dél-Európában őshonos, Magyarországon - beszédesen - méz- vagy méhfűként is ismerik.

A szappanom receptúrája a következő: 400 g. rozmaringos-kakukkfüves-citromfüves macerátum extra szűz olívaolajjal, 320 g. pálmazsír, 200 g. kókuszolaj, 40 g. avokádóolaj, 40 g. lenmagolaj. NaOH: 149 g., Folyadék: 380 g. (fele kecsketejből, fele citromfüves főzetből.) A szappanhoz trace-nél adtam két csapott evőkanál zöld agyagot és teafa illóolajat. A zöld agyagot - ahogy a képen is látszik - nem sikerült homogén módon eloszlatni a szappanmasszában. Bár már többször is dolgoztam agyaggal, még nem jártam így, hogy a szappan felületén kis "agyagcsomók" látszódnak. Leckének mindenesetre jó, ezután az agyagot egy kis bázisolajjal eloszlatva adom a masszához:) 

Szappanomat egy előzetesen megtisztított tetra pack-os tejes dobozba és krémtúrós dobozokba öntöttem, ez is mutatja, hogy a szappankészítés során a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.

A szappanhoz adott zöld agyag jellemzőit, hatását korábban ITT részleteztem, a húsvétra készült többféle agyagos szappanok - zöld, kék, rózsaszín - közül ez vált talán be a leginkább a családon belül is.
A szappan összetétele miatt nem csak testápolásra, hanem arcápolásra is jó szívvel ajánlom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése