ősz

ősz

2014. szeptember 4.

Körömvirágos-kecsketejes szappan "ezer jóval"

Körömvirágos szappant készítettem már, az előző szappanom receptje ITT található meg. A mostani körömvirágos szappan teljesen más recept alapján készült. Mivel nagyon sok maradék olajom volt, amit el akartam használni, kreáltam egy receptet belőlük, emiatt van az, hogy a szappan 11 féle bázisolajat tartalmaz. 
Árpilisban vetettem körömvirágmagokat a kertbembe, így a mostani szappanhoz már a saját körömvirág ágyásokból szüreteltem a virágot. 
A körömvirág (amit felénk kenyérvirágnak is hívnak) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövényünk, ami a kert dísze is lehet a vidám, napsárga színeivel, de a gasztronómiában is helye van. A régiek esőjósnak is hívták, azt figyelték meg, hogy ha a körömvirág reggel 7 óráig nem nyílik ki, aznap esős idő várható. A körömvirágot ajánlatos napos időben szedni, akkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma. Ezek a hatóanyagok többek között a flavonoidok, karotinoidok, triterpének, illóolajok, E-vitamin, keserűanyagok, gyanta, színezőanyag. Illóolajában menton, izomenton, karvon, terpinén található. 
A körömvirág minden része felhasználható: a virágzata, levele, szára, illóolaja. Belsőleges hatásai: vérkeringést rendezi, szívet erősíti, nyirokrendszert erősíti, emésztést javítja, fertőtlenít, a keserűanyagok révén az epét, májat tisztítja, vizeletet hajt, antibakteriális hatású, ösztrogénhatású (menstruációs ciklust rendezheti, klimax tüneteit enyhíti). Külsőleg: az egyik legrégebbi elsősegélyszerünk, kiváló sebfertőtlenítő, sebgyógyulást elősegítő gyógynövény. Vérzéscsillapító, de alkalmas ekcéma, pattanás, égési sebek, koszmó, gomba, bőrkeményedések kezelésére, erős hegedés elősegítő és viszketéscsillapító hatása miatt is előszeretettel alkalmazzák.

A szappan egy másik - általam kiemelni kívánt - összetevője a shea vaj.
A shea vaj - vagy más néven karité vaj - Közép-Afrika úgynevezett "shea övezet"-ében szabadon termő karitéfa gyümölcsének csonthéjas terméséből kézzel kitermelt olaj, pontosabban vaj. A kézi feldolgozás az ott élő asszonyok kiváltsága, ebből a tevékenységből meg tudnak teremteni maguknak egy saját - igaz piciny - jövedelmet, ami azon a kontinensen nagy jelentőséggel bír. A karitéfa termését összegyűjtik, az édeskés gyümölcshúst elfogyasztják, a csonthéjas magot, a diót meghámozzák, megszárítják, összezúzzák, felengedik vízzel majd felmelegítik és a felszínre feljövő zsírt lefölözve, kihűtve formázzák. ITT megkapó képeket találunk arról, hogy hogyan és milyen körülmények között dolgozzák fel a karité diót az afrikai asszonyok, akiknek ez talán az egyetlen csekélyke bevételi forrásukat jelenti.
 A shea vaj szobahőmérsékleten szilárd, olvadáspontja viszonylag magas (24-38°C), a legtöbb melegövi növény zsírjaihoz hasonlóan. Hőérzékeny, a melegítésével vigyázni kell, legjobb vízgőz felett megolvasztani, ha a receptünk ezt kívánja, különben kikristályosodik. Jelentős elszappanosíthatatlan összetevőkkel bír. Az összetevői között több mint 50%-ban megtalálhatóak a telített zsírsavak, de tartalmaz triterpéneket, antioxidánsokat, E-, A-vitaminokat, ß-karotint és allantoint. Az allantoin - amely a shea vajban viszonylag magasabb formában, 8-11%-ban megtalálható - kiváló sejtregeneráló, megállítja a gyulladásos folyamatokat és segíti a sebgyógyulást. Nehezen avasodik, az idő teltével a benne található vitaminok mennyisége csökkenhet. Előnye még, hogy a kézi feldolgozás miatt nem tartalmazza a kémiai kivonásokhoz egyébként alkalmazott vegyszerek maradékait. 
Afrikában hagyományosan a babaápolásban és a női - teljeskörű (haj-test-arc) - szépségápolásban alkalmazzák. A bőrápolásban kiemelt jelentőségét egyrészt az adja, hogy ez a zsír hasonlít a legjobban az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, másrészt pedig magas vitamintartalma is nagymértékben növeli a bőrtáplálásban játszott szerepét. Használata szinte az egész testre kiterjed: "anti-aging" készítményekben, ekcéma, pikkelysömör ellen, regeneráló szerekben, ajakápolókban, körömápolókban, és babaápoló készítményekben is egyaránt helye van. Allergiás reakciót válthat ki annál, aki latex érzékeny!

A körömvirágos-kecsketejes szappanom "ezer jó" hozzávalói a következők: 137 g. kókuszzsír, 2 g. méhviasz, 3 g. ricinusolaj, 300 g. körömvirág macerátum olívaolajból, 250 g. pálmazsír, 100 g. kukoricacsíra olaj, 100 g. shea vaj, 10 g. mákolaj, 20 g. szőlőmagolaj, 58 g. lenmagolaj, 20 g. makadámia dió olaj. Folyadékként 380 g. körömvirágfőzet és fagyasztott kecsketej került, fele-fele arányban. NaOH: 135 g. Pudingosodáskor kurkumával színeztem a massza felét, és márványos mintát igyekeztem a fa öntőformában gyakorolni:) Illatként jázmin és édesnarancs illóolaj került ebbe a szappanomba is. 
Már a szappan tervezésekor is kiderült, hogy az olajösszetétel nem követi az előírásokat, és a szappanom feltehetően túl lágy lesz, emiatt is raktam bele - állagjavítóként - egy kis méhviaszt. A formába öntés után is sokkal lágyabb, zsírósabb képet mutatott a szappan, mint eddig bármelyik korábban készült társa; túl is hevült kicsit, tartottam tőle, hogy ez lesz az első elrontott szappankám. A kiöntés után 4-5 nappal szedtem ki a formából, addigra szépen kiszikkadt, és azóta is egyre jobbnak tűnik a textúrája. A méhviasz miatt "kopogós" a szappan állaga kicsit, ugyanakkor a benne található vajaktól, olajoktól - remélem - egy ápoló, krémes  szappant sikerült kreálnom.

(A képek forrásai: http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/shea-vaj-pikkelysomor-ekcema/3012/, http://www.testforma.hu/2013/04/shea-vaj-es-felhasznalasa.html, http://www.treeaid.org.uk/school-resources/stages-of-shea-soap-manufacturing/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése