ősz

ősz

2014. szeptember 4.

Levendulaszappan rózsaszín agyaggal


 Augusztusban készült még egy szappan: az eddig - indokolatlanul - kimaradt levendulaszappant készítettem el, és bár a klasszikus levendula kimaradt a repertoáromból mostanáig, ezután biztosan gyakrabban nyúlok ehhez a pompásan illatozó növényhez. Annak oka, hogy miért nem készítettem eddig levendula felhasználásával szappant, prózai: nem volt szárított levendulám, a készen vehető pedig nem olyan... Nyáron azonban gondosan leszedtem a bokromról a virágokat, sőt, kaptam is egy ölnyi szárított levendulát, így már semmi akadálya nem volt, hogy ezt az "alapszappant" elkészítsem. 
A levendula manapság az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövényünk, amely nemcsak a népi gyógyászatban foglal el méltán előkelő helyet, de élelmiszeripari feldolgozása is egyre nagyobb teret kap, gondoljunk csak a finom, kézműves, levendulával ízesített fagylaltokra, szörpökre, dzsemekre. Magyarországra az 1920-as években került, Bittera Gyula hozta be az országba szaporításra Franciaországból. 
A híres Tihanyi levendulás megteremtőjének sikere egyértelmű volt, pár éven belül mintegy 100 hektáron folyt a levendula ipari termelése az apátság közelében. Az itt termelt levendula illóolaj tartalma magasabb volt a Franciaországban termeltnél, ez köszönhető volt a balatoni félsziget különleges mikroklímájának, és vulkanikus talajának. A '60-as évektől kezdve azonban a tihanyi levendulaültetvényt elhanyagolták, az évek során tönkrement. A rendszerváltás után aztán újból felélesztették a levendulatermesztés hagyományát, ma már Tihanyt mindenki a levendulával kapcsolja újra össze. Napjainkban újra 30 hektáron folyik a növény termesztése, a levendula miatt (is) sokan látogatják a környéket, nyáron Levendula Fesztiválon ünnepelhetjük ezt a csodálatosan illatozó virágot. 
A levendula élettani hatásai közül a legismertebb annak nyugtató hatása, amit leginkább az aromaterápia használ ki illatpárnák, illóolaj kivonatok, párologtatók formájában. Amikor a kislányom még egészen kicsi volt, magam is használtam illóolaját téli éjszakákon a fűtőtestre akasztott kerámiapárologtatóba csepegtetve jobb alvást, szebb álmokat remélve:) A nyugtató hatásán túl regenerál is, de fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható. Masszírozva enyhíthető a fejfájás és a gyulladásos izomfájdalom, de hatásos bélnyugtató is. Alkalmazzák zsíros, korpásodó fejbőrre, és pattanásos, gyulladt vagy az ekcémás, pikkelysömörös  bőrre is enyhülést ad. Már az ókori szépségápolás egyik legkedveltebb alapanyaga volt, kiváló bőrápoló hatása miatt, de alkalmas kisebb horzsolások, sebek gyógyítására, vagy rovarcsípések okozta kellemetlenségek enyhítésére is. 
A levendulás szappanom kecsketej felhasználásval készült, illetve a folyadék másik felét erős levendulafőzet adta. A szappan kis adagban készült csak, amelynek több mint felét el is ajándékoztam már, így hamarosan biztosan újból előkerülnek a levendulás üvegeim, amelyekben tárolom a nyáron leszedett virágokat. Sajnos a blogírás nem alkalmas az illatfelhő visszaadására, amely elárasztja a környezetet a csatos üveg kinyitásakor...

A rózsaszín agyag felhasználásval készített levendulaszappanom receptje a következő: 100 g. kókuszolaj, 100 g. olívaolaj, 100 g. pálmaolaj, 10 g. kakaóvaj, 40 g. kukoricacsíraolaj, 25 g. lenmagolaj, 25 g. shea vaj. Folyadékként fele-fele arányban tettem a fagyasztott kecsketejet és a lehűtött levendulateát. A szappan masszát ketté vettem, majd az egyik feléhez egy kanál olajban feloldott rózsaszín agyagot kevertem, hogy a két színű masszával tudjak kicsit "játszani" az öntéskor. Illóolajként természetesen levendula került a szappanban, ami - lévén fejillat - még most is pompásan illatozik az érlelődő szappankámban. A szappan tetejét megszórtam - csak az illata kedvéért - levendula virággal, de a szappanmasszába nem tettem, mert a családom tagjainak vannak fenntartásai a szappanba "rejtett" virágszirmokkal:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése