Kicsit megkésve, de annál részletesebben, képekkel mutatom meg, hogy mi is készült még tavasszal, húsvétra a szappanfőzdémben.
Először is a recept: 100 gr. kókuszolaj, 175 gr. olíva olaj, 75 gr. kakaóvaj, 75 gr. sheavaj, 50 gr. repceolaj, 25 gr. ricinus olaj. Folyadék: 175 gr. desztillált víz, NaOH: 73 gr.
Levendula illóolajjal illatosítottam és pudingosodáskor adtam hozzá egy evőkanál szárított levendulát és kevés olajjal kikevert lila mica port, ami végül egyáltalán nem látszott meg a szappanon, a lúg megette.
1. Egy evőkanál olajban (én földimogyoró olajat használtam) elkevertem a lila mica port és egy teáskanálnyi cink-oxidot.
1. Egy evőkanál olajban (én földimogyoró olajat használtam) elkevertem a lila mica port és egy teáskanálnyi cink-oxidot.
3. A lúgot a desztillált vízben feloldottam:
4. Amikor az olajok és a lúgos oldat nagyjából azonos, 37-45 °C körül volt, a lúgos oldatot összekevertem az olajokkal, és azt pudingosodásig (trace-ig) kevertem botmixerrel. Amikor elértem a kívánt állagot, hozzáadtam az illóolajat, jelen esetben a levendula illót, a szárított levendula virágot és az olajban kikevert színeket. Ezután már csak kézzel kevertem össze, mert hamar szilárdul a massza.
5. Kifújt és kiöblített tojásokba beletöltöttem a szappanmasszát. Nem volt egyszerű, folyt mindenfelé:)
6. A tojások megtöltve, vártam 1-2 napot, amíg a szappan megszilárdult. A tojásokat "megpucolni" nagyon nehéz, pepecselő munka volt, emiatt nem biztos, hogy még egyszer nekiállnék:)
7. A maradék masszát nyuszi- és szívecske szilikonformákba töltöttem:
És a végeredmény itt és az írásom elején:
Szia. Nálam szappanpor nem jellemző. Nálad a pavlován is volt ès a nyuszikon is. Mitől lehet ez? Az olaj összetètel? A zsírfelesleg?
VálaszTörlés